Μετάβαση στο περιεχόμενο

Τυρί

Η Λέσβος έχει μεγάλη παράδοση στα τυροκομικά της προϊόντα. Η ιδιαίτερη γεύση και ποιότητα τους τα ανάγει σε προϊόντα αναγνωρίσιμα σε διεθνές επίπεδο. Οι ντόπιοι τυροκόμοι και οι τοπικές μονάδες τυροκόμησης, εφαρμόζοντας τις παραδόσεις, τις γνώσεις και τη μαστοριά που...

Σαρδέλες Καλλονής

Οι σαρδέλες ή παπαλίνες του κόλπου Καλλονής θεωρούνται οι καλύτερες της Ελλάδας. Διαφέρει από την πελαγίσια σαρδέλα που είναι μεγαλύτερη και πιο σκούρα λόγω του μικρού μεγέθους και του υπόλευκου χρώματος της. Η πολύ ιδιαίτερη και πλούσια γεύση της οφείλεται στο φυσικό...

Ελιά – Ελαιόλαδο

Η ιστορία της ελιάς και του λαδιού στη Λέσβο παρουσιάζει ένα παρελθόν 3000 ετών. Η ελαιόφυτος Λέσβος της αρχαιότητας εξακολουθούσε να παράγει ελαιόλαδο για τοπική κατανάλωση  τόσο κατά τη Βυζαντινή περίοδο όσο και κατά την περίοδο των Γατελούζων. Η εντατικοποίηση της...

Κρασί

Τα κρασιά της Λέσβου ήταν ήδη περιζήτητα από την αρχαιότητα. Το κρασί της Μήθυμνας θεωρούνταν το νέκταρ των Ολύμπιων Θεών, ενώ ξεχωριστή θέση κατέχουν τα περίφημα κρασιά της Καλλονής, όπως ο «Πυρραίος Οίνος». Στη Λέσβο το κρασί κοκκινέλι ήταν περιζήτητο. Έρχονταν...

Ούζο

Το ούζο έχει σχεδόν ταυτιστεί με το νησί της Λέσβου καθώς έχει μια παράδοση 200 ετών και πλέον στην παρασκευή του ούζου. Παρά την παρουσία αλκοολούχων ποτών σε πολλά μέρη της Ελλάδας, το ούζο ακολούθησε τη δική του πορεία και διαχρονικά αναδείχτηκε σε σήμα κατατεθέν...