Αρχική 5 Γαστρονομία
Γαστρονομία

Έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και νοστιμότατες ελιές, ούζο υψηλής ποιότητας που η φήμη του έχει ταξιδέψει στα πέρατα του κόσμου, εκλεκτά τυροκομικά προϊόντα όπως η φέτα, το λαδοτύρι και το κασέρι, φρέσκα ψαρικά και αλίπαστα, φρούτα και καρποί που μεταποιούνται σε φίνα γλυκά του κουταλιού, μαρμελάδες, λικέρ. Και μαζί, ένας πλούτος παραδοσιακών συνταγών που αξιοποιούν και αναδεικνύουν τις πρώτες ύλες της εύφορης λεσβιακής γης, δεν κρύβουν τις αστικές καταβολές και τις μικρασιατικές επιρροές τους και φέρνουν με τον τρόπο τους την πολυκύμαντη ιστορία του νησιού στο τραπέζι. Η γαστρονομία της Λέσβου, άρρηκτα δεμένη με την κουλτούρα της και τη διαδρομή της στον χρόνο, είναι πολύπλευρη και συναρπαστική. Όπου κι αν βρεθείτε, θα φάτε καλά, απολαμβάνοντας το πληθωρικό τοπικό συνταγολόγιο στις ταβέρνες, τα καφενεία και τα ζαχαροπλαστεία της. Από τους γκιουζλεμέδες, τα σουγάνια και τις σαρδέλες Καλλονής μέχρι τα εξαιρετικά γλυκά εδέσματα, όπως η διάσημη βασιλόπιτα της Αγιάσου  που φτιάχνεται εδώ όλο τον χρόνο με τραγανά φύλλα ανοιγμένα στο χέρι, μυζήθρα και μπαχαρικά, οι πατροπαράδοτες γεύσεις της Λέσβου είναι ένας ολόκληρος κόσμος που αξίζει να ανακαλύψετε, τόσο στη Μυτιλήνη όσο και στα υπέροχα χωριά του νησιού.