Αρχική 5 Γαστρονομία 5 Τοπικά προϊόντα 5 Χειροποίητα ζυμαρικά

Χειροποίητα ζυμαρικά

Το νησί της Λέσβου διαθέτει πλούσια γαστρονομική παράδοση. Ο επισκέπτης του έχει τη δυνατότητα να γευτεί μοναδικές γεύσεις, από ντόπια υλικά τα οποία παρασκευάζονται με μεράκι και αγάπη είτε από τους ίδιους τους Λέσβιους, είτε από τις οικοτεχνίες και από τους γυναικείους συνεταιρισμούς. Στο νησί παράγονται εξαιρετικής ποιότητας ζυμαρικά και συγκεκριμένα οι περίφημες χάχλες Λέσβου. Η χάχλα είναι ένα είδος τραχανά σε μορφή βαρκούλας, με κοκκώδη μορφή, το οποίο παρασκευάζεται από σιτάρι και πρόβειο γάλα. Εκτός από τον τραχανά και τις χάχλες άλλα ζυμαρικά που αξίζει κανείς να δοκιμάσει κατά την επίσκεψη του στο νησί είναι το κους-κους, το κριθαράκι όπου σε κάποια χωριά όπως στο Μεσότοπο, είναι γνωστό ως φιδές. Οι χυλοπίτες ή γιοφκάδες αποτελούν επίσης ένα από τα πλούσια εδέσματα της Λέσβου και φτιάχνονται κυρίως από πρόβειο γάλα και χωριάτικα αυγά. Κατάλληλη περίοδο για την παρασκευή ζυμαρικών αποτελεί το καλοκαίρι, αφού έχει θεριστεί η καινούρια σοδειά του σιταριού και για να έχουν οι οικογένειες απόθεμα για όλη τη χρονιά που έρχεται.