Όσπρια

Στο νησί της Λέσβου τα όσπρια καλλιεργούνται σε περιορισμένες ποσότητες, ωστόσο κατέχουν σημαντική θέση στη κουζίνα των ντόπιων. Ρεβίθια, κουκιά, φασόλια, λαθούρι, φακές διαμορφώνουν την  τοπική γαστρονομία. Το πιο ευρέως γνωστό όσπριο στο νησί, είναι το μικρόκαρπο ρεβίθι Λισβορίου που είναι ιδιαίτερα νόστιμο και εύγεστο και αποτελεί μια από τις καλύτερες φυσικές πηγές πρωτεΐνης μεγάλης βιολογικής αξίας. Τα όσπρια Λισβορίου καταναλώνονται βραστά ή μαγειρευτά, λεμονάτα και χυλωμένα σε σούπες, σε κρύες σαλάτες, τηγανισμένα σε κεφτέδες ή καβουρντισμένα ως ξηρός καρπός (τα γνωστά στραγάλια). Με ρεβίθια μαγειρεύεται και το κισκέκ ή κισκέτσι, τελετουργικό παραδοσιακό λεσβιακό φαγητό που σερβίρεται στα πανηγύρια. Τα κουκιά επίσης μαγειρεύονται συχνά από τις Λέσβιες νοικοκυρές συνοδευόμενα συνήθως με κρεμμύδια, με μάραθο ή άνηθο, λεμόνι και λάδι και αποτελούν εξαιρετικό μεζέ για το ούζο. Στη Μυτιλήνη καλλιεργούνται κουκιά αλλά σε μικρές ποσότητες στα Βατερά, την Ερεσό και τον Πολιχνίτο.  Τέλος, στο νησί καταναλώνονται πολύ και τα φασόλια συνήθως σαν σαλάτα με ξερό κρεμμύδι, λάδι και λεμόνι. Γνωστά για τη νοστιμιά τους είναι τα φασόλια της Κάπης, ενώ καλλιεργούνται ακόμη πριτσικέλια, ασπρομύτικα, μαυρομύτικα, μπαρμπούνια και φραγκοφάσουλα.