Ούζο

Το ούζο έχει σχεδόν ταυτιστεί με το νησί της Λέσβου καθώς έχει μια παράδοση 200 ετών και πλέον στην παρασκευή του ούζου. Παρά την παρουσία αλκοολούχων ποτών σε πολλά μέρη της Ελλάδας, το ούζο ακολούθησε τη δική του πορεία και διαχρονικά αναδείχτηκε σε σήμα κατατεθέν του Έλληνα.

Το ούζο παράγεται από αιθυλική αλκοόλη, που έχει υποστεί επιπλέον επεξεργασία εμπλουτισμού με αρωματικές ουσίες όπως ο γλυκάνισος, η μαστίχα και διάφορα βότανα , δίνοντας στο απόσταγμα μια πιο αρωματική και ντελικάτη γεύση.

Ούζα εμφιαλωμένα παράγονται σε πολλές περιοχές της Ελλάδας. Την πρώτη θέση ωστόσο, ως προς την ποσότητα, ποιότητα και φήμη την κατέχει το ούζο που παράγεται στη Λέσβο, όπου 17 ποτοποιίες παράγουν εξαίρετα ούζα, καλύπτοντας το 50% της ελληνικής παραγωγής. Από τα πρώτα πέντε επώνυμα ούζα σε πωλήσεις τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, τα τρία προέρχονται από την Λέσβο και είναι το Ούζο Πλωμαρίου Ισιδώρου Αρβανίτου, το Ούζο ΜΙΝΙ Μυτιλήνης και το Ούζο Βαρβαγιάννη.