Αλάτι

Το αλάτι, σημαντικό συστατικό για τη διατροφή του ανθρώπου, παράγεται σε μεγάλες ποσότητες στη Λέσβο, στις αλυκές της Καλλονής, στο εσωτερικό του ομώνυμου κόλπου και στις αλυκές στη Σκάλα Πολιχνίτου. Το θαλασσινό νερό των αλυκών στη Λέσβο, λόγω της πολύ ισχυρής και μακράς ηλιοφάνειας του έτους, περιέχει πάνω από 77% άλατα και πάνω από 90 μέταλλα και απαραίτητα ιχνοστοιχεία. Αποτελεί ακατέργαστο προϊόν χωρίς συντηρητικά και προσθήκες που χρησιμοποιείται συνήθως από τους ντόπιους για να παστώσουν τις διάσημες σαρδέλες και τα περίφημα αλίπαστά τους. Το φυσικό θαλασσινό αλάτι από τις αλυκές του νησιού, συνοδευόμενο από διάφορα βότανα και μπαχαρικά, προσφέρει ένα πλούσιο άρωμα και μια ιδιαίτερη γεύση στα τοπικά πιάτα και μπορεί να το αναζητήσει κανείς συσκευασμένο σε μικρά γυάλινα βαζάκια στα πωλητήρια των γυναικείων συνεταιρισμών καθώς και στα μικρά μπακάλικα της γειτονιάς.