Εκτός από την ορνιθοπανίδα της, η Λέσβος θεωρείται ιδανικός προορισμός και για άλλες τρεις κατηγορίες παρατήρησης ιπτάμενων οργανισμών: για τις λιβελούλες, τις πεταλούδες και τις άγριες μέλισσες. Οι λιβελούλες εντοπίζονται κυρίως σε υγροτόπους γλυκού νερού, όπως λίμνες, ποτάμια, ρέματα, ρυάκια, παράκτιους υγρότοπους κλπ., καθώς σε αυτούς ολοκληρώνουν το μεγαλύτερο κομμάτι του βιολογικού τους κύκλου. Μόνο το ενήλικο πλέον ζώο μπορεί να ζήσει μακριά από το νερό. Στο νησί έχουν καταγραφεί πάνω από 40 διαφορετικά είδη ενώ ο κατάλογος συνεχώς αυξάνεται με πιο σημαντικά τα Epallage fatime, Lestes macrostigma, Orthretrum taeniolatum, Trithemis annulata.
Οι ποικιλία πεταλούδων και άγριων μελισσών στο νησί, συνδέεται σαφώς με την πλούσια χλωρίδα της Λέσβου. Έχουν καταγραφεί πάνω από 80 είδη πεταλούδας στο νησί, ενώ εντυπωσιακός είναι ο αριθμός των καταγεγραμμένων άγριων μελισσών ο οποίος υπολογίζεται ότι υπερβαίνει τα 550.
Αξίζει να αναφερθεί και το θαλάσσιο ασπόνδυλο Πίννα (Pinna nobilis) το οποίο απειλείται υπό εξαφάνιση σε όλη την Μεσόγειο Θάλασσα. Μεγάλοι πληθυσμοί του όστρακού αυτού εντοπίζονταν στον κόλπο Καλλονής και Γέρας, καθώς και σε θέσεις εκτός αυτών, περιμετρικά στο νησί, ωστόσο έχουν ήδη πληγεί και παρατηρούνται μεγάλες συγκεντρώσεις με εκβρασμένα όστρακά τους, κυρίως στον κόλπο της Καλλονής.