Σύκα

Η Ερεσός είναι ιδιαίτερα γνωστή για τα μεγάλα χοντρόφλουδα πολίτικα σύκα της. Στρέμματα από συκιές εντοπίζονται στον εύφορο Κάμπο Ερεσού. Οι περισσότερες είναι ιδιόκτητες. Τα σύκα της Ερεσού αλλά και αυτά των ποικιλιών Αϊδινίου και πρασινοσυκιάς Λέσβου, είναι γνωστά ήδη από τα παλιά χρόνια και η καλλιέργειά τους δεν διακόπηκε ποτέ στην ευρύτερη περιοχή. Οι νοικοκυρές επιλέγουν να τα σερβίρουν συνήθως αποξηραμένα, σκέτα ή γεμιστά με αμύγδαλα και αρωματισμένα με κανέλα και μοσχοκάρυδο και η ξήρανση τους πραγματοποιείται με φυσικό τρόπο στον ήλιο χωρίς να χρησιμοποιηθεί θειάφισμα.  Ακόμη, μεταποιούν τους καρπούς τους σε μια εξαιρετική μαρμελάδα ή σε ένα είδος πετιμεζιού με ιδιαίτερα πυκνή και βαθιά γεύση, που η Λέσβιοι το αποκαλούν βράσμα. Με το βράσμα φτιάχνουν ένα είδος μπισκότου, γνωστό ως βρασματολούκουμο, που θυμίζει πολύ τα μουστοκούλουρα.