Οι σαρδέλες ή παπαλίνες του κόλπου Καλλονής θεωρούνται οι καλύτερες της Ελλάδας. Διαφέρει από την πελαγίσια σαρδέλα που είναι μεγαλύτερη και πιο σκούρα λόγω του μικρού μεγέθους και του υπόλευκου χρώματος της. Η πολύ ιδιαίτερη και πλούσια γεύση της οφείλεται στο φυσικό φαινόμενο του ευτροφισμού, εξαιτίας των ιδανικών κλιματολογικών συνθηκών που επικρατούν και της μεγάλης απορροής θρεπτικών συστατικών μέσω των ποταμών και χειμάρρων που εκβάλλουν στον κόλπο Καλλονής, ο οποίος χαρακτηρίζεται ως ένα από τα μοναδικά στο είδος τους φυσικά ιχθυοτροφεία παγκοσμίως. Οι σαρδέλες της Καλλονής παστώνονται στο αλάτι και ενώ άλλα ψάρια πρέπει να μείνουν έτσι για δύο τρεις ημέρες, οι παπαλίνες το πολύ μέσα σε ένα εικοσιτετράωρο, ψήνονται και γίνονται αφράτες και ζουμερές αποτελώντας ιδανικό μεζέ για το μυτιληνιό ούζο. Κάθε χρόνο, οι ντόπιοι την τιμούν με τη Γιορτή Σαρδέλας στη Σκάλα Καλλονής και την απολαμβάνουν είτε παστή είτε ψητή.