Τυρί

Η Λέσβος έχει μεγάλη παράδοση στα τυροκομικά της προϊόντα. Η ιδιαίτερη γεύση και ποιότητα τους τα ανάγει σε προϊόντα αναγνωρίσιμα σε διεθνές επίπεδο. Οι ντόπιοι τυροκόμοι και οι τοπικές μονάδες τυροκόμησης, εφαρμόζοντας τις παραδόσεις, τις γνώσεις και τη μαστοριά που πέρασαν και διατηρήθηκαν από γενιά σε γενιά καταφέρνουν να παράγουν εξαιρετικής ποιότητας τυριά. Τρία είδη τυριών προερχόμενα από το νησί της Λέσβου έχουν διακριθεί από τα 20 Π.Ο.Π. τυριά σε όλη την Ελλάδα: Το πρώτο είναι το περίφημο λαδοτύρι Μυτιλήνης, με πιπεράτη γεύση, το οποίο παράγεται από πρόβειο γάλα και αφού ωριμάσει για 3 μήνες και αλατιστεί επιφανειακά, αποθηκεύεται σε βαρέλια με ελαιόλαδο σε χώρο που πληροί τις κατάλληλες συνθήκες θερμοκρασίας. Το δεύτερο είναι το κασέρι, από αιγοπρόβειο γάλα, που χαρακτηρίζεται από την απαλή αλλά γεμάτη γεύση του και το τρίτο είναι η φέτα Π.Ο.Π με την ευχάριστη υπόξινη γεύση της, η οποία τοποθετείται σε μεταλλικά ή ξύλινα δοχεία με άλμη, στις λεγόμενες «βούτες» και ωριμάζει για περίπου 2 μήνες. Οι Μυτιληνιές φέτες παράγονται από μείγμα πρόβειου και κατσικίσιου γάλακτος και ποικίλουν σε σκληρότητα και αψάδα.