Αμυγδαλωτά

Τα αμυγδαλωτά ή γεμάτα της Λέσβου είναι το γλυκό κέρασμα που είναι άρρηκτα συνυφασμένο με την τελετή του γάμου και της κάθε χαράς. Οι νοικοκυρές φτιάχνουν με την αμυγδαλόπαστα μικρά χειροτεχνήματα όμοια με κοσμήματα και τα προσφέρουν σε αρραβώνες, γάμους, βαφτίσεις και σε γιορτές.

 

Υλικά

1 ¾ φλιτζανιού (200 γρ.) αμυγδαλόψιχα (χρησιμοποιήστε ασπρισμένο, ψιλοαλεσμένο αμύγδαλο)

1 φλιτζάνι (200 γρ.) ζάχαρη κρυσταλλική

¼ φλιτζανιού (60ml) μέλι

2 κ.σ. (30ml) νερό

1 κ.γ. (5ml) εκχύλισμα αμυγδάλου ή ανθόνερο

Λίγη ζάχαρη άχνη για το άνοιγμα της αμυγδαλόπαστα

Χρώματα ζαχαροπλαστικής (προαιρετικά)

 

Εκτέλεση

Βήμα 1

Τοποθετήστε τα αλεσμένα αμύγδαλα σε έναν επεξεργαστή τροφίμων (μούλτι).

Βήμα 2

Παράλληλα αναμείξτε τη ζάχαρη, το μέλι και το νερό σε μια μικρή κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά μέχρι να πάρει μια πλήρη βράση και να διαλυθεί τελείως η ζάχαρη.

Βήμα 3

Ρίξτε το σιρόπι αυτό στον επεξεργαστή τροφίμων ενώ είναι σε λειτουργία.

Βήμα 4

Στη συνέχεια προσθέστε το εκχύλισμα αμυγδάλου και ανακατέψτε μέχρι να ενωθεί η αμυγδαλόπαστα.

Βήμα 5

Όσο είναι ακόμα ζεστό το μίγμα, τυλίξτε το καλά σε πλαστική μεμβράνη, αφού του δώσετε ένα κυλινδρικό σχήμα κορμού. Αφήστε το σε θερμοκρασία δωματίου να κρυώσει και αποθηκεύστε το καλά τυλιγμένο μέχρι να έρθει η ώρα να το χρησιμοποιήσετε.

Βήμα 6

Για να ανοίξετε τη ζύμη, πασπαλίστε την επιφάνεια εργασίας σας με λίγη ζάχαρη άχνη, ζυμώστε απαλά με τα χέρια σας για να μαλακώσει η αμυγδαλόπαστα και με τη βοήθεια του πλάστη, ανοίξτε φύλλα (πάχους 6mm) για να κόψετε σχήματα με κουπ πατ.

Βήμα 7

Μπορείτε βέβαια αφού πλάσετε τη ζύμη να μαλακώσει, να την χρωματίσετε ελαφρά και να πλάσετε με τα χέρια σας μικρά αχλαδάκια, λουλούδια, πέταλα, φύλλα και άλλα χειροτεχνήματα όπως έκαναν οι γυναίκες τα παλαιότερα χρόνια. Πασπαλίστε με επιπλέον ζάχαρη άχνη.

 

Συμβουλή

Η αμυγδαλόπαστα διατηρείται στο ντουλάπι της κουζίνας, καλά τυλιγμένη, έως και ένα μήνα ή μπορεί να τοποθετηθεί στην κατάψυξη και να αντέξει έως και 3 μήνες.