Το λικέρ είναι τύπος οινοπνευματώδους ποτού, που φτιάχνεται από αλκοόλη γεωργικής προέλευσης με την προσθήκη φυσικών αρωματικών υλών, όπως φρούτων, κρέμας, βοτάνων, αρωματικών καρυκευμάτων, μελιού, ανθέων ή ξηρών καρπών και διατίθεται προς κατανάλωση έπειτα από την προσθήκη ζάχαρης ή άλλου γλυκαντικού. Ένα ιδιαίτερο λικέρ συναντάται στο νησί της Λέσβου και προέρχεται από τα φημισμένα κάστανα της Αγιάσου.
Υλικά
1 λίτρο κονιάκ
1 κιλό κάστανα
2 φλυτζάνια ζάχαρη μαύρη
1 βανίλια
1 ξύλο κανέλας – 2-3 γαρύφαλα
1 φλυτζάνι νερό για το σιρόπι
Εκτέλεση
Βήμα 1
Βράζετε τα κάστανα για 10 λεπτά για να μπορούν να ξεφλουδίζονται εύκολα.
Βήμα 2
Τα ξεφλουδίζετε και τα κόβετε στα 4.
Βήμα 3
Τα βάζετε μέσα στο κονιάκ μαζί με τα μπαχαρικά σε ένα βάζο.
Βήμα 4
Μετά από 30 μέρες βράζετε το σιρόπι και το προσθέτετε στο ποτό. Το ανακατεύετε συχνά και το αφήνετε άλλες 10 μέρες.