Γκιουζλεμέδες

Οι γκιουζλεμέδες αποτελούν παραδοσιακό ορεκτικό της Μυτιλήνης, που μετέφεραν στο νησί πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία. Η λέξη προέρχεται από την τούρκικη λέξη «goz» που σημαίνει «μάτι» και παραπέμπει στις φουσκάλες που δημιουργούνται κατά το ψήσιμο ή το τηγάνισμα της ζύμης του γκιουζλεμέ.

 

Υλικά

100 ml ελαιόλαδο
250 ml χλιαρό νερό
1 κιλό αλεύρι γ.ο.χ, κοσκινισμένο
2 κ.σ. ξύδι
½ κ.γ. αλάτι
Για τη γέμιση:
250 γρ. ανθότυρο
200 γρ. φέτα
2 αυγά
½ ματσάκι φρέσκο δυόσμο ψιλοκομμένο ή 2 κ.σ. αποξηραμένο
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
νισεστές για το άνοιγμα του φύλλου

 

Εκτέλεση

Βήμα 1

Σε ένα μεγάλο μπολ κοσκινίζετε το αλεύρι. Ανοίγετε μια λακουβίτσα στη μέση και ρίχνετε το αλάτι και το ελαιόλαδο, το ξύδι και το νερό, παίρνοντας λίγο λίγο αλεύρι από το κέντρο προς τις άκρες.

Βήμα 2

Ζυμώνετε καλά μέχρι να ενσωματωθούν τα υλικά και να δημιουργηθεί μια σφιχτή ζύμη. Σκεπάζετε το μπολ με μια μεμβράνη και αφήνετε στην άκρη τη ζύμη να «ξεκουραστεί» για 1 ώρα.

 

Για τη γέμιση:

Βήμα 1

Θρυμματίζετε με τα χέρια το ανθότυρο και τη φέτα. Σε ένα μπολ ρίχνετε τα αυγά και τα χτυπάτε. Προσθέτετε τα θρυμματισμένα τυριά, το δυόσμο και πιπέρι και τα αναμιγνύετε καλά. Τα αφήνετε στην άκρη.

Αλευρώνετε μια επιφάνεια εργασίας και ανοίγετε με μεσαίο πλάστη λεπτά φύλλα, πασπαλίζοντάς τα κάθε τόσο με νισεστέ. Τα κόβετε σε λωρίδες 5×10 εκ., βάζετε στην άκρη κάθε λωρίδας 1 κ.σ. γέμιση και τα τυλίγετε σε μικρά φακελάκια ή τρίγωνα.

Τα διπλώνετε καλά ώστε να κρατήσουν τη γέμιση και να μη χυθεί στη διάρκεια του τηγανίσματος.

Τηγανίζετε τους γκιουζλεμέδες σε καυτό ελαιόλαδο για 2 λεπτά από τη κάθε πλευρά ή μέχρι να ροδίσει και να γίνει τραγανό το φύλλο.

Αυτά τα πιτάκια με την αλμυρή αλλά και την γλυκιά τους εκδοχή, σερβίρονται με μια ωραία σαλάτα κι ένα υπέροχο ουζάκι ενώ τις Απόκριες σερβίρονται με ζάχαρη, μέλι ή κανέλα αφού γεμιστούν με φρέσκια ανάλατη μυζήθρα. Ωστόσο, υπάρχουν και άλλες παραλλαγές ως προς τη γέμισή τους που είναι ιδιαίτερα εύγευστες.