Λαμπροκουλούρα

Η λαμπροκουλούρα ζυμώνεται σύμφωνα με την παράδοση τη Μεγάλη Πέμπτη. Κατά το έθιμο, στις κοπέλες προσφέρουν μια στρογγυλή κουλούρα, που συμβολίζει τον κύκλο της ζωής και για τα αγόρια φτιάχνουν ένα πέταλο, που συμβολίζει τον καλό οιωνό. Η λαμπροκουλούρα μπορεί να γίνει όπως το καθημερινό ψωμί ή να γίνει γλυκιά, με διάφορα μυρωδικά, αλεύρι και μαγιά όπως το τσουρέκι. Αυτό όμως που την ξεχωρίζει είναι το στόλισμά της με σχέδια από ζυμάρι και κόκκινα αβγά.

 

Υλικά

1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις (περίπου)

50γρ. μαγιά νωπή

1 φλιτζάνι χλιαρό νερό

150 γρ. ζάχαρη

1 κ.γ. αλάτι

½ φλιτζάνι ελαιόλαδο

1 φλιτζάνι γάλα χλιαρό

3 αβγά χτυπημένα ελαφρώς, σε θερμοκρασία περιβάλλοντος

1 κ.γ. κανέλα

1 αβγό, τον κρόκο, ανακατεμένο με 1 κ.γ. νερό

αβγά κόκκινα, βαμμένα για το στόλισμα

ξύσμα από 1 πορτοκάλι

 

Εκτέλεση

Βήμα 1

Διαλύετε την νωπή μαγιά στο χλιαρό νερό και προσθέτετε μία κουταλιά σούπας ζάχαρη. Την αφήνετε στην άκρη μέχρι να φουσκώσει και να δημιουργηθούν φουσκάλες.

Βήμα 2

Κρατάτε δύο φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις στην άκρη και βάζετε το υπόλοιπο στο μπολ του μίξερ. Κάνετε μια λακκούβα στη μέση και προσθέτετε τη διαλυμένη μαγιά, τη ζάχαρη, το αλάτι, το λάδι, τα αβγά, την κανέλα και το ξύσμα πορτοκαλιού. Δουλεύετε το μίγμα στο μίξερ με τους γάντζους προσθέτοντας όσο χρειάζεται από το υπόλοιπο αλεύρι, για να γίνει μια λεία και ελαστική ζύμη.

Βήμα 3

Σκεπάζετε το ζυμάρι με μεμβράνη και μετά με χοντρές πετσέτες. Το αφήνετε σε ζεστό μέρος μακριά από ρεύματα για 1 ώρα και 30 λεπτά περίπου, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.

Βήμα 4

Χωρίζετε το ζυμάρι σε 2 κομμάτια (αν φτιάξετε 2 κουλούρες). Ξεχωρίζετε και αρκετό από το ζυμάρι για να φτιάξετε τα σχέδια. Πλάθετε σε κουλούρες ή σε όποιο άλλο σχήμα θέλετε.

Βήμα 5

Αρχίζετε το στόλισμα. Πιέζετε 4 βαμμένα αβγά σταυρωτά στις άκρες. Πλάθετε κορδόνια με το ζυμάρι που φυλάξατε, τα τυλίγετε γύρω από τα αβγά και πιέζετε τις άκρες μέσα στο ζυμάρι. Μπορείτε, επίσης, να φτιάξετε μικρά πουλάκια και να τα τοποθετήσετε πάνω από τα αβγά βάζοντας και γαρίφαλα για ματάκια. Συνεχίζετε το στόλισμα με το υπόλοιπο ζυμάρι.

Βήμα 6

Τοποθετείτε τις λαμπροκουλούρες σε ταψιά, τις σκεπάζετε και τις αφήνετε πάλι να φουσκώσουν σε ζεστό μέρος για να διπλασιαστούν σε όγκο.

Βήμα 7

Αλείφετε την επιφάνεια με τον κρόκο του αβγού και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 15 λεπτά και μετά στους 160°C για άλλα 20-25 λεπτά, προσέχοντας να μη μαυρίσουν πολύ. Αν χρειαστεί, καλύψτε τες με αλουμινόχαρτο κατά τη διάρκεια του ψησίματος.