Πρόκειται για παραδοσιακό σιροπιαστό γλυκό από τη Λέσβο που φτιάχνεται τα Χριστούγεννα γεμίζοντας με αρώματα όλο το σπίτι.

 

Υλικά

Για το σιρόπι

250 ml νερό

130 γρ. ζάχαρη, κρυσταλλική

50 γρ. μέλι

Χυμός από ½ λεμόνι

 

Για την πίτα 

300 ml ούζο

260 ml νερό

200 ml ελαιόλαδο και για το άλειμμα των φύλλων

350 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

300 γρ. καρύδια

130 γρ. κόρν φλάουρ και για το άνοιγμα των φύλλων

1 κ.γ. αλάτι

½ κ.γ. κανέλα, τριμμένη

½ κ.γ. γαρύφαλλο, τριμμένο

 

Εκτέλεση

Βήμα 1

Για το σιρόπι

Αδειάζετε σε μια κατσαρόλα το νερό, τη ζάχαρη, το χυμό λεμόνι και αφήνετε να πάρει μια βράση σε μέτρια φωτιά.

Βήμα 2

Αφήνετε για άλλα 2 με 3 λεπτά, αποσύρετε από τη φωτιά και ρίχνετε μέσα το μέλι, ανακατεύετε μέχρι να διαλυθεί και τέλος το αφήνετε να κρυώσει.

Για τη πίτα

Βήμα 3

Αδειάζετε στον κάδο του μίξερ το αλεύρι, το κόρν φλάουρ, την κανέλα, το γαρύφαλλο, το ούζο, το λάδι, το νερό, το αλάτι και με το γάντζο ανακατεύετε μέχρι να δημιουργηθεί μια άλλη ζύμη.

Βήμα 4

Την βάζετε σε ένα μπολ, καλύπτετε με μεμβράνη και αφήνετε για 1 ώρα να ξεκουραστεί. Χωρίζετε το ζυμάρι σε 10 ίσα μπαλάκια και ανοίγετε στον πάγκο εργασίας με τη βέργα σε στρογγυλό σχήμα διαστάσεων 30 εκ.

Βήμα 5

Πασπαλίζετε με λίγο ελαιόλαδο και με λίγα καρύδια, κλείνετε τη ζύμη ρολάροντας, προσπαθώντας να κάνετε σχήμα βέργας και στη συνέχεια το κλείνετε σαν σαλιγκάρι και το τοποθετείτε στο κέντρο ενός λαδωμένου στρογγυλού ταψιού, διαμέτρου 30 εκ.

Βήμα 6

Κάνετε την ίδια διαδικασία και για τα άλλα φύλλα αλλά αντί για σαλιγκάρι, τυλίγετε γύρω-γύρω από το άλλο φύλλο ώστε να καλύψετε όλο το ταψί.

Βήμα 7

Πασπαλίζετε με λίγο λάδι από πάνω και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200° C στον αέρα για 15 λεπτά, έπειτα χαμηλώνετε στους 170° C στον αέρα και συνεχίζετε για άλλα 50’ με 60’ μέχρι να πάρει ένα χρυσαφί χρώμα. Μόλις είναι έτοιμο, αφαιρείτε από το φούρνο.

Βήμα 8

Σιροπιάζετε, αφήνετε να κρυώσει, κόβετε και σερβίρετε.