Το σφουγγάτο είναι ένα έδεσμα που μπορεί να συναντήσει κανείς σε πολλά μέρη της Ελλάδας, ως τοπικό όμως έδεσμα με σημαντική παρουσία στις τοπικές κουζίνες συναντάται κυρίως στη Λέσβο και την Σαντορίνη. Οι τρόποι παραγωγής του και οι παραλλαγές ποικίλουν.

 

Υλικά

10 αυγά

150 γρ. φέτα ΔΩΔΩΝΗ

2 κρεμμυδάκια φρέσκα

1 μεγάλο κρεμμύδι ξερό

4 κολοκυθάκια

1/2 μάτσο μυρωδικά (μυρώνια, μαϊντανό, άνηθο, δυόσμο)

Ελαιόλαδο

Αλάτι & Πιπέρι

 

Εκτέλεση

Βήμα 1

Ψιλοκόβετε το κρεμμύδι και τα φρέσκα κρεμμύδια. Τρίβετε τρία από τα κολοκυθάκια στον χοντρό τρίφτη και τα στραγγίζετε καλά.

Για μεγαλύτερη ευκολία, βάζετε τα τριμμένα κολοκυθάκια στο κέντρο μιας πετσέτας κουζίνας και την σφίγγετε πολύ καλά.

Βήμα 2 

Βάζετε σε ένα τηγάνι 2-3 κουταλιές ελαιόλαδο και το αφήνετε να κάψει σε μέτρια φωτιά. Ρίχνετε τα κρεμμύδια, αλατοπιπερώνετε και σοτάρετε μέχρι να μαλακώσουν και να αλλάξουν χρώμα. Ρίχνετε τα κολοκυθάκια και σοτάρετε για 5-6 λεπτά. Τα αφήνετε στην άκρη να κρυώσουν.

Βήμα 3

Σπάτε τα αυγά σε μπολ, αλατοπιπερώνετε και τα χτυπάτε καλά. Σπάτε μέσα στα αυγά την φέτα με τα χέρια, προσθέτετε τα ψιλοκομμένα μυρωδικά και τα σοταρισμένα κρεμμύδια και κολοκυθάκια και ανακατεύετε καλά.

Βήμα 4

Λαδώνετε μία ταρτιέρα ή ένα στρογγυλό πυρίμαχο σκεύος και ρίχνετε το μείγμα των αυγών. Κόβετε το τελευταίο κολοκυθάκι σε λεπτές φέτες και τις στρώνετε πάνω από το σφουγγάτο.

Βήμα 5

Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα, στους 180οC για 30-40 λεπτά.

Βήμα 6

Αφήνετε το σφουγγάτο να κρυώσει και σερβίρετε με φρυγανισμένο ψωμί για πρωινό ή με σαλάτα για μεσημεριανό.