Τα σογάνια ή σουγάνια ή αλλιώς οι κρεμμυδοντολμάδες, αποτελούν έναν από τους δημοφιλέστερους ουζομεζέδες που μπορεί να βρει κανείς σε πολλά ταβερνάκια της Λέσβου. Η ονομασία τους προέρχεται από την τούρκικη λέξη «sogan» που σημαίνει κρεμμύδι. Τα σογάνια είναι ντολμάδες, από φύλλα κρεμμυδιού με γέμιση από μοσχαρίσιο κιμά, ρύζι, σκόρδο, πελτέ και φρέσκια ντομάτα, μαϊντανό, μπαχαρικά και κύμινο.
Υλικά
8 κρεμμύδια ξερά ωοειδή
Για τη γέμιση
2 ξερά κρεμμύδια πολύ ψιλοκομμένα
1/2 κιλό κιμά μοσχαρίσιο
1½ φλ. ρύζι Καρολίνα
1 ντομάτα ώριμη
2 κ.σ. μαϊντανό
1 κ.γ. κύμινο
1 φλ. ελαιόλαδο
Για το αυγολέμονο
2 αυγά
1 μεγάλο λεμόνι
1 κ.γ. κόρν φλάουρ
Εκτέλεση
Βήμα 1
Καθαρίζετε πρώτα τα κρεμμύδια με ένα μαχαίρι και τα χαράζετε ως τη μέση με κάθετη τομή.
Βήμα 2
Τα βράζετε σε αλατισμένο νερό για 10’ – 15΄, ώσπου ν’ ανοίξουν ελαφρά και να χωρίζουν τα ντύματα του κρεμμυδιού.
Βήμα 3
Τα βγάζετε με τρυπητή κουτάλα και τα αφήνετε να κρυώσουν για να μπορείτε να τα πιάσετε.
Βήμα 4
Αφού κρυώσουν, αρχίζετε να ξεντύνετε ένα ένα κρεμμύδι (όσα ντύματα έχει κάθε κρεμμύδι τόσους ντολμάδες δίνει).
Βήμα 5
Σε μπολ βάζετε τα υλικά της γέμισης: ξερό κρεμμύδι, κιμά, ρύζι, τριμμένη ντομάτα, μαϊντανό, κύμινο και το μισό ελαιόλαδο.
Προσθέτετε και ζυμώνετε πολύ καλά τα υλικά.
Βήμα 6
Γεμίζετε ένα ένα κρεμμυδόφυλλο και το τυλίγετε σε ντολμά.
Βήμα 7
Τοποθετείτε τα σουγάνια με την ένωση προς τα κάτω στην κατσαρόλα σε σειρές κοντά κοντά.
Βήμα 8
Αφού τελειώσετε με όλα τα υλικά, τοποθετείτε στην κατσαρόλα τις καρδιές των βρασμένων κρεμμυδιών, περιχύνετε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και καλύπτετε τους ντολμάδες με ένα πιάτο, βάζοντάς το ανάποδα με βάρος από πάνω για να μη «χορεύουν» και ανοίξουν με το βράσιμο.
Βήμα 9
Σκεπάζετε τα σουγάνια με ζεστό νερό και την ώρα που θα πάρουν βράση χαμηλώνετε τη φωτιά και σιγοβράζετε για 30΄.
Σβήνετε τη φωτιά.
Για το αυγολέμονο
Βήμα 1
Διαλύετε το κόρν φλάουρ στο χυμό λεμονιού.
Βήμα 2
Χτυπάτε τα ασπράδια με τους κρόκους με σύρμα.
Βήμα 3
Προσθέτετε το λεμόνι με το κόρν φλάουρ και λίγο λίγο αραιώνετε με ζωμό από τα σουγάνια.
Βήμα 4
Περιχύνετε και αφήνετε το φαγητό σε πολύ χαμηλή φωτιά να πάρει μία βράση για 2’ – 3΄.