Τα τηγανιτέλια ή αλλιώς κολοκυθολούλουδα είναι ένας από τους πιο διαδεδομένους ουζομεζέδες της Λέσβου που μπορεί να απολαύσει κανείς ως φιλοξενούμενος στα σπίτια ντόπιων κατοίκων και στις γραφικές ταβερνούλες του νησιού.
Υλικά
20-25 Κολοκυθολούλουδα
1 κολοκύθι
1 αυγό
2 κουταλιές της σούπας Αλεύρι (ανάλογα με τη ποσότητα των κολοκυθολούλουδων)
Τυρί μυζήθρα (2-3 κουταλιές για το χυλό και για πασπάλισμα)
Λάδι για τηγάνισμα
Αλάτι
Πιπέρι
Δυόσμο
Εκτέλεση
Βήμα 1
Πλένετε και στραγγίζετε τα κολοκυθολούλουδα και στη συνέχεια τα κόβετε σε λεπτές λωρίδες σε ένα λεκανάκι.
Βήμα 2
Τρίβετε το κολοκύθι, και προσθέτετε το αυγό, το τυρί, το αλεύρι και τα μυρωδικά, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύετε με ένα κουτάλι.
Στην αρχή είναι πολύ στεγνό αλλά ανακατεύοντας βγάζουν τα νερά τους το κολοκύθι με τα λουλούδια. Γίνεται ένας χυλός, αν είναι πολύ αραιός προσθέτετε μια κουταλιά αλεύρι ακόμα.
Βήμα 3
Βάζετε το τηγάνι με λάδι σε μέτρια φωτιά να ζεσταίνεται, και ρίχνετε κουταλιές από το χυλό μέσα.
Μόλις πάρουν χρώμα από την κάτω μεριά, τα γυρίζετε. Όταν ψηθούν και οι δύο μεριές, τα βγάζετε από το τηγάνι και τα τοποθετείτε σε πιατέλα με απορροφητικό χαρτί. Πασπαλίζετε με μυζήθρα.