Βασιλόπιτα Αγιάσου

Η βασιλόπιτα Αγιάσου διαφέρει από κάθε άλλη καθώς αποτελείται από πενήντα λεπτά φύλλα ζύμης. Για την παρασκευή της χρειάζονται τουλάχιστον τέσσερις ώρες, καθώς οι νοικοκυρές ανοίγουν, ένα ένα τα φύλλα, τα αρωματίζουν και τα τοποθετούν, το ένα πάνω στο άλλο, αφού ενδιάμεσα βάλουν το μείγμα με τα μυρωδικά και τη μυζήθρα, ενώ περισσότερες από τέσσερις ώρες χρειάζεται να ψηθεί στο φούρνο. Η συνταγή αυτή, φέρεται ότι ήρθε από τη Μικρά Ασία.

 

Υλικά

Για το φύλλο:

2 και 1/2 του φλιτζανιού νερό

2 κ.σ. μαραθόσπορους

8-10 φλ.τσ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ

½ κ.γ. αλάτι

1 κ.γ. ζάχαρη

2/3 φλ.τσ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

1 και ½ φλ.τσ. βούτυρο, λιωμένο

 

Για τη γέμιση

3 φλ.τσ. τριμμένη μυζήθρα γλυκιά και 1 φλ.τσ. τριμμένο κεφαλοτύρι

½ κ.γ. φρέσκια ή ξηρή, ξεφλουδισμένη και τριμμένη πιπερόριζα

½ κ.γ. γαρίφαλα, τριμμένα

½ κ.γ. κανέλα, τριμμένη

½ κ.γ. μοσχοκάρυδο, τριμμένο

½ κ.γ. μπαχάρι, τριμμένο

1 νόμισμα τυλιγμένο σε αλουμινόχαρτο, για να μπει μέσα στην πίτα, για γούρι.

 

Για το γαρνίρισμα

1 μεγάλο αυγό, ελαφρά χτυπημένο

1 φλ. Σουσάμι

 

Εκτέλεση

Βήμα 1

Φτιάχνετε τη ζύμη: Σε μια μικρή κατσαρόλα βράζετε το νερό με τους σπόρους του μάραθου, ύστερα χαμηλώνετε τη φωτιά και αφήνετε να σιγοβράσουν, για 5 λεπτά. Παίρνετε το κατσαρολάκι από τη φωτιά, αφήνετε τους σπόρους να μουλιάσουν, για άλλα 5 λεπτά, και στραγγίζετε το νερό σε ένα μπολ και το αφήνετε να κρυώσει.

Βήμα 2

Βάζετε 8 φλιτζάνια από το αλεύρι σε μια λεκάνη και κάνετε μια λακκούβα στο κέντρο. Ανακατεύετε το μπέικιν πάουντερ, το αλάτι και τη ζάχαρη μέσα στο βρασμένο νερό και χύνετε το μείγμα στη λακκούβα. Προσθέτετε το ελαιόλαδο. Χρησιμοποιώντας μια ξύλινη κουτάλα ανακατεύετε το υγρό και το αλεύρι, προσθέτοντας επιπλέον αλεύρι, αν χρειάζεται, για να γίνει μια μαλακή, εύκαμπτη αλλά λεία ζύμη. Σκεπάζετε τη ζύμη και την αφήνετε να ξεκουραστεί, για 1 ώρα.

Βήμα 3

Στο μεταξύ ετοιμάζετε τη γέμιση: Ρίχνετε τα τυριά και τα μπαχαρικά σε ένα μέτριο μπολ και τα ανακατεύετε καλά.

Βήμα 4

Κόβετε δύο κομμάτια ζύμης ελαφρά μικρότερα από το μέγεθος της γροθιάς σας και τους δίνετε το σχήμα μπάλας. Χωρίζετε την υπόλοιπη ζύμη σε 12 ίσες μπάλες. Βουτυρώνετε τη βάση και τα πλευρά ενός βαθιού, στρογγυλού και μεγάλου ταψιού και προθερμαίνετε το φούρνο στους 180° C.

Βήμα 5

Σε μια ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγετε την πρώτη από τις 2 μεγαλύτερες μπάλες σε κύκλο μεγαλύτερο από το ταψί και τον τοποθετείτε στο βουτυρωμένο ταψί, έτσι ώστε οι άκρες του να κρέμονται έξω από το ταψί, 5 εκ. περίπου. Αλείφετε το φύλλο με άφθονο λιωμένο βούτυρο και σκορπάτε επάνω 1/3 του φλιτζανιού γέμιση. Ανοίγετε τις 12 μικρότερες μπάλες ζύμης, τη μια μετά την άλλη σε κύκλους ίσους με το ταψί. Στρώνετε τα φύλλα, ένα κάθε φορά, αλείφοντας τα με άφθονο λιωμένο βούτυρο και μοιράζετε 1/3 του φλιτζανιού γέμιση σε κάθε φύλλο. Η τελευταία στρώση θα πρέπει να είναι χοντρό φύλλο.

Βήμα 6

Φέρνετε την άκρη του φύλλου της βάσης επάνω από την τελευταία στρώση για να κλείσετε τις πλευρές. Αλείφετε την περιφέρεια με άφθονο λιωμένο βούτυρο. Ανοίγετε τη δεύτερη από τις 2 μεγαλύτερες μπάλες σε έναν κύκλο λίγο μικρότερο, βάζετε αυτό το φύλλο προσεκτικά επάνω από το τελευταίο φύλλο και το πιέζετε προς το χείλος του ταψιού, ώστε το φύλλο που προεξέχει να σταθεί όρθιο στα τοιχώματα του ταψιού.

Βήμα 7

Πιέζετε απαλά όλη την πίτα προς τα κάτω με τις παλάμες σας. Αλείφετε αυτό το τελευταίο φύλλο με το αυγό και το πασπαλίζετε με το σουσάμι. Ψήνετε τη βασιλόπιτα, ώσπου να ροδίσει και να ψηθεί όλη καλά, για 2 ώρες περίπου. Η πίτα πρέπει να ψηθεί αργά στους 180ο C, έτσι μόνο θα εξασφαλιστεί ένα σωστό ψήσιμο. Βγάζετε την πίτα από το φούρνο, την αφήνετε να κρυώσει τελείως στο ταψί και σερβίρετε.

 

Συμβουλή

το χαρακτηριστικό της γέμισης είναι ο αρμονικός συνδυασμός του γλυκού και αλμυρού. Η Βασιλόπιτα θέλει  2-3 ημέρες για να στραγγίξει και να αποδώσει όλα της τα αρώματα και τις γεύσεις! Οι ενδιάμεσες στρώσεις είναι πολύ λεπτά φύλλα (θέλει υπομονή και κόπο) ενώ η κάτω και η πάνω είναι από πιο χοντρό φύλλο. Όσο περισσότερα είναι τα ενδιάμεσα φύλλα τόσο πιο επιτυχημένη είναι βασιλόπιτα (συνήθως είναι πάνω από 30 φύλλα).