Περιοχή Γέρας

Περιγραφή

Η περιοχή Γέρας βρίσκεται στη νότια πλευρά του νησιού, 25χλμ. από τη Μυτιλήνη. Πήρε το όνομά της από τον ομώνυμο κόλπο στον οποίο δεσπόζει. Στην περιοχή της Γέρας ανήκουν ο Μεσαγρός, ο Σκόπελος, ο Παλαιόκηπος, ο Παππάδος, ο Πλακάδος και το Πέραμα. Εκεί συναντά κανείς αγροτόσπιτα, μεγαλοπρεπή νεοκλασικά αρχοντικά, παραδοσιακά σπίτια σε πλαγιές βουνών, όλα εναρμονισμένα με το φυσικό περιβάλλον, που παρουσιάζουν όλες τις αρχιτεκτονικές φάσεις που υπέστη το νησί.

Στον Παπάδο ξεχωρίζει το αρχοντικό Βρανά, όπου κατοικούσε η μητέρα του νομπελίστα ποιητή Οδυσσέα Ελύτη, και τώρα στεγάζεται το Δημαρχείο.

Σε μικρή απόσταση βρίσκεται ο Μεσαγρός. Εκεί στέκεται ερειπωμένο πλέον το τζαμί. Μόνο ο μιναρές του έχει μείνει ανέπαφος και εντύπωση προκαλεί ότι μέσα στην ημισέληνό του διακρίνεται ο χριστιανικός σταυρός. Άλλα αξιοθέατα αποτελούν ο ναός της Ζωοδόχου Πηγής και ο φούρνος με την τοιχογραφία του Θεόφιλου που απεικονίζει σκηνές από την παραγωγή ψωμιού.

Στο Σκόπελο, που αποτελεί το μεγαλύτερο χωριό της Γέρας, ιδιαίτερα εντυπωσιακή είναι η πλατεία με τα πλατάνια και τη μαρμάρινη κρήνη. Αξίζει να αναφερθούν και τα «Λαγούμια της Μαγδαληνής», τις μεγάλου μήκους πρωτοχριστιανικές κατακόμβες που βρίσκονται κάτω από το ναό της Αγίας Μαγδαληνής. Η περιοχή βρίσκεται στους πρόποδες του Καρυώνα, ενός καταπράσινου βουνού που προσφέρεται για πεζοπορία με θέα στον κόλπο της Γέρας.

Στον Παλαιόκηπο ξεχωρίζει ο ναός του Αγίου Ερμολάου, με το ξυλόγλυπτο τέμπλο του. Στην Ευρειακή υπάρχει οργανωμένη παραλία και αρκετά συγκροτήματα ενοικιαζόμενων δωματίων, καθώς και καταστημάτων εστίασης.

Το Πέραμα, αποτελεί το λιμάνι της Γέρας και για χρόνια ήταν το εμπορικό κέντρο της περιοχής. Συνδέεται πορθμειακά με την απέναντι ακτή της Κουντουρουδιάς. Εδώ βρίσκεται και το πρώην βυρσοδεψείο «Σουρλάγκα», το μεγαλύτερο των Βαλκανίων.


Περιοχή Γέρας

Η φωτογραφική συλλογή μας

Μην ξεχάσετε να επισκεφθείτε!