Αρχική 5 Γαστρονομία 5 Παραδοσιακές Συνταγές 5 Γεραγώτικος μπακλαβάς

Γεραγώτικος μπακλαβάς

Ο συγκεκριμένος μπακλαβάς προσφέρεται στο χωριό Γέρα σε γάμους και γιορτές.

 

Υλικά

2 κιλά αμύγδαλα αλεσμένα και ασπρισμένα

1,5 κιλό φύλλο μπακλαβά

0,5 κιλό φρέσκο βούτυρο

1 κούπα ψιλό σιμιγδάλι

Γαρύφαλλα

 

Για το σιρόπι

3 κιλά ζάχαρη

16 ποτήρια νερό

0.5 κουταλάκι ξινό (κιτρικό οξύ)

 

Εκτέλεση

Βήμα 1

Πρώτα αναμειγνύετε τα αλεσμένα αμύγδαλα με το σιμιγδάλι και βουτυρώνετε το ταψί που θα τοποθετήσετε το γλυκό.

Βήμα 2

Έπειτα βουτυρώνετε ένα ένα τα φύλλα και βάζετε στη βάση 4-5 φύλλα και από πάνω απλώνετε μια φούχτα από τα αλεσμένα αμύγδαλα. Στη συνέχεια στρώνετε πάλι ένα βουτυρωμένο φύλλο και από πάνω του απλώνετε αλεσμένα αμύγδαλα.

Βήμα 3

Αυτό γίνεται μέχρι τα αμύγδαλα να τελειώσουν και να μείνουν 4-5 φύλλα, που θα βουτυρωθούν ένα ένα και αυτά τα οποία θα μπουν από πάνω.

Βήμα 4

Κόβετε το γλυκό σε κομμάτια και τρυπάτε κάθε κομμάτι με μια πρόκα γαρίφαλο, το περιχύνετε με το υπόλοιπο βούτυρο, αφού το έχετε ζεματίσει.

Βήμα 5

Ψήνετε τον μπακλαβά για 1,5 περίπου ώρα σε φούρνο 150ο C (πρέπει όλα τα φύλλα του να είναι ροδοκόκκινα).

Βήμα 6

Βράζετε όλα τα υλικά για το σιρόπι φροντίζοντας το μείγμα να μη γίνει πολύ αραιό ούτε πολύ πηχτό. Περιχύνετε το κρύο γλυκό με ζεστό σιρόπι.