Ο συγκεκριμένος μπακλαβάς προσφέρεται στο χωριό Γέρα σε γάμους και γιορτές.
Υλικά
2 κιλά αμύγδαλα αλεσμένα και ασπρισμένα
1,5 κιλό φύλλο μπακλαβά
0,5 κιλό φρέσκο βούτυρο
1 κούπα ψιλό σιμιγδάλι
Γαρύφαλλα
Για το σιρόπι
3 κιλά ζάχαρη
16 ποτήρια νερό
0.5 κουταλάκι ξινό (κιτρικό οξύ)
Εκτέλεση
Βήμα 1
Πρώτα αναμειγνύετε τα αλεσμένα αμύγδαλα με το σιμιγδάλι και βουτυρώνετε το ταψί που θα τοποθετήσετε το γλυκό.
Βήμα 2
Έπειτα βουτυρώνετε ένα ένα τα φύλλα και βάζετε στη βάση 4-5 φύλλα και από πάνω απλώνετε μια φούχτα από τα αλεσμένα αμύγδαλα. Στη συνέχεια στρώνετε πάλι ένα βουτυρωμένο φύλλο και από πάνω του απλώνετε αλεσμένα αμύγδαλα.
Βήμα 3
Αυτό γίνεται μέχρι τα αμύγδαλα να τελειώσουν και να μείνουν 4-5 φύλλα, που θα βουτυρωθούν ένα ένα και αυτά τα οποία θα μπουν από πάνω.
Βήμα 4
Κόβετε το γλυκό σε κομμάτια και τρυπάτε κάθε κομμάτι με μια πρόκα γαρίφαλο, το περιχύνετε με το υπόλοιπο βούτυρο, αφού το έχετε ζεματίσει.
Βήμα 5
Ψήνετε τον μπακλαβά για 1,5 περίπου ώρα σε φούρνο 150ο C (πρέπει όλα τα φύλλα του να είναι ροδοκόκκινα).
Βήμα 6
Βράζετε όλα τα υλικά για το σιρόπι φροντίζοντας το μείγμα να μη γίνει πολύ αραιό ούτε πολύ πηχτό. Περιχύνετε το κρύο γλυκό με ζεστό σιρόπι.