Τα γλυκά του κουταλιού φτιάχνονται κυρίως από φρούτα ή λαχανικά. Ενδεικτικά στη Λέσβο παρασκευάζεται ένα εξαιρετικό γλυκό του κουταλιού με πρώτη ύλη την ελιά, σήμα κατατεθέν της κουλτούρας των Λέσβιων.
Υλικά
1 κιλό πράσινες ελιές
1.200 γραμμάρια ζάχαρη
4 ποτήρια νερό
χυμό ενός λεμονιού ή μία κουταλιά ξινό
αμπαρόριζα, κανέλα
Εκτέλεση
Βήμα 1
Ξεπικρίζετε τις ελιές για 2 ημέρες φροντίζοντας να αλλάζετε τακτικά το νερό τους.
Βήμα 2
Παρασκευάζετε το σιρόπι βράζοντας το νερό με τη ζάχαρη και στη συνέχεια ρίχνετε τις ελιές για λίγη ώρα.
Βήμα 3
Κλείνετε το μάτι και την κατσαρόλα συνεχίζοντας το βράσιμο το επόμενο πρωί προσθέτοντας και το χυμό λεμονιού ή το ξινό.