Μήθυμνα (Mόλυβος)
Η Μήθυμνα είναι χτισμένη στο βορειοδυτικό άκρο του νησιού, επάνω σε βράχο, με μέσο υψόμετρο 46μ. και απόσταση 62χλμ. από την Μυτιλήνη. Θεωρείται από τους αρχαιότερους οικισμούς του νησιού και το όνομά της προέρχεται από την κόρη του Μάκαρα, που σύμφωνα με τη μυθολογία αναφέρεται ότι ήταν ο πρώτος έποικος του νησιού. Ο οικισμός στην αρχαιότητα ονομαζόταν Μήθυμνα, ενώ στα τέλη της Βυζαντινής περιόδου απέκτησε το όνομα Μόλυβος. Ο οικισμός χαρακτηρίζεται από απαράμιλλη φυσική ομορφιά και τη γραφική του αρχιτεκτονική. Είναι χτισμένος αμφιθεατρικά με το επιβλητικό βυζαντινό κάστρο να δεσπόζει στην κορυφή του λόφου. Το απίθανο τοπίο της Μήθυμνας συνθέτουν τα λιθόστρωτα δρομάκια, τα επιβλητικά αρχοντικά – μεταξύ αυτών του Αργύρη Εφταλιώτη, του Ηλία Βενέζη, του Κράλλη κ.ά. – τα γραφικά μαγαζάκια με θέα το απέραντο γαλάζιο.
Στη Μήθυμνα σώζονται πολλές δημόσιες βρύσες που χρονολογούνται την περίοδο της Τουρκοκρατίας με ανάγλυφες επιγραφές και διακοσμήσεις.
Χαρακτηριστικά κτίσματα αποτελούν οι ενοριακές εκκλησίες όπως η βασιλική του Ταξιάρχη, κτίσμα του 1795 και ο Άγιος Παντελεήμονας, χτισμένος το 1844 με αρκετά νεοκλασικά στοιχεία. Άλλα κτίσματα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αποτελούν η Δημοτική Πινακοθήκη που ιδρύθηκε το 1961, και το Δημαρχείο στο οποίο στεγάζονται η Αρχαιολογική Συλλογή και Δημόσια Βιβλιοθήκη.
Από το 1965 ο Μόλυβος έχει χαρακτηριστεί διατηρητέος οικισμός.