Μουσείο Ούζου Αρβανίτη

Περιγραφή

Στις παρυφές του Πλωμαρίου, μέσα σ’ έναν πανέμορφο ελαιώνα, βρίσκονται οι εγκαταστάσεις της αποσταγματοποιίας όπου παράγεται και εμφιαλώνεται το Ούζο Πλωμαρίου Ισιδώρου Αρβανίτου, καθώς και το Μουσείο Ούζου «Ο Κόσμος του Ούζου», ένας χώρος γεμάτος μυστικά και αρώματα. Στόχος του είναι η ανάδειξη της παραδοσιακής τέχνης της ουζοποιίας που χαρακτηρίζει το Πλωμάρι εδώ και πολλά χρόνια.

Η συλλογή του περιλαμβάνει αντικείμενα που χρησίμευαν στην απόσταξη και στην εμφιάλωση όπως παλαιοί χάλκινοι άμβυκες, ταπωτικά πωμάτων, δοχεία συλλογής αποστάγματος και μηχανήματα επικόλλησης ετικετών. Επίσης, στα εκθέματα περιλαμβάνονται εργαλεία για την παραγωγή του ούζου, όπως αλκοολόμετρα, θερμόμετρα, δοχεία μεταφοράς, σερβιρίσματος, και αποθήκευσης του ούζου, σφραγίδες κιβωτίων, ζυγαριά και μουσειακές φιάλες του ούζου.

Στον «Κόσμο του Ούζου», οι επισκέπτες μπορούν:

–           Να ακούσουν την ιστορία του εθνικού αυτού ποτού.

–           Να αγγίξουν και να μυρίσουν τους καρπούς και τα βότανα του ούζου.

–           Να παρακολουθήσουν από κοντά όλη την ιεροτελεστία της απόσταξης που γίνεται παραδοσιακά σε 18 μικρούς, χειροποίητους, χάλκινους άμβυκες.

–           Να περιπλανηθούν στο χώρο εμφιάλωσης και συσκευασίας που γίνονται με την πλέον σύγχρονη τεχνολογία και τη μέγιστη δυνατή αυτοματοποίηση.

–           Να ταξιδέψουν στο παρελθόν και την παράδοση του εθνικού ποτού μέσα από μια αξιόλογη συλλογή μουσειακών αντικειμένων.

–         Να ανακαλύψουν από κοντά τα βότανα και τους καρπούς της Λεσβιακής γης που αποτελούν συστατικά του ούζου όπως ο μοναδικός γλυκάνισος Λισβορίου.

 

Γενικές Πληροφορίες:

Διεύθυνση: Κάμπος Πλαγιάς, Πλωμάρι, 81200, Λέσβος

Τηλέφωνο: (+30) 22520 31450

Ιστοσελίδα: https://www.theworldofouzo.gr/el/ouzo-plomari/ouzo-museum.php


Περιοχή Πλωμαρίου

Η φωτογραφική συλλογή μας

Μην ξεχάσετε να επισκεφθείτε!