Μυτιλήνη

Περιγραφή

Η Μυτιλήνη είναι η πρωτεύουσα του νησιού της Λέσβου και βρίσκεται στο νοτιοανατολικό άκρο της. Είναι απλωμένη αμφιθεατρικά πάνω σε 7 λόφους. Σήμα κατατεθέν της Μυτιλήνης αποτελεί το Βυζαντινό κάστρο που δεσπόζει στην ανατολική πλευρά της Μυτιλήνης. Χτίστηκε από τον βυζαντινό αυτοκράτορα Ιουστινιανό πάνω σε αρχαία ερείπια. Μερικά από τα μνημεία της πόλης με ιδιαίτερο ενδιαφέρον που μαρτυρούν διαφορετικές φάσεις της ιστορίας της ενδεικτικά είναι: το αρχαίο θέατρο, το ρωμαϊκό υδραγωγείο στον κοντινό οικισμό της Μόριας, ο ναός του Αγίου Θεράποντα και η Μητρόπολη με την ξεχωριστή αρχιτεκτονική τους και το Γενί Τζαμί. Γύρω από το λιμάνι βρίσκονται τα επιβλητικά κτίρια του Νομαρχιακού μεγάρου, του Δημαρχείου και των Δικαστηρίων, ενώ η παλιά πόλη χαρακτηρίζεται από την παραδοσιακή της αρχιτεκτονική και τα στενά πλακόστρωτα δρομάκια.

Τα Μουσεία της Μυτιλήνης και της ευρύτερης περιοχής αξίζουν επίσης την προσοχή και τον χρόνο του επισκέπτη: το Αρχαιολογικό, το Βυζαντινό, το Μουσείο Θεόφιλου, το Μουσείο  Μοντέρνας Τέχνης και η Δημοτική Πινακοθήκη.

Περπατώντας στα δρομάκια της πρωτεύουσας του νησιού, προς τη συνοικία που ονομάζεται «Σουράδα», θαυμάζει κανείς την παραδοσιακή αρχιτεκτονική στα καλοδιατηρημένα νεοκλασικά του 19ου αι., που ζωντανεύουν εικόνες από άλλες εποχές. Η πλακόστρωτη οδός Ερμού αποτελεί το εμπορικό κέντρο της πόλης ενώ στην προκυμαία της πόλης συγκεντρώνονται πολλά πανέμορφα αρχοντικά και καταστήματα.


Περιοχή Μυτιλήνης

Η φωτογραφική συλλογή μας

Τα βίντεο μας

Μην ξεχάσετε να επισκεφθείτε!